Fríí, cool & in: Jak se vaří nealkoholické pivo?

Nealkoholická piva jsou i v naší zemi čím dál oblíbenější. Na důvod, proč tomu tak je, i na tajemství výroby nealkoholického piva se podíváme s nealkoholickým pivem Fríí.

Není náhodou, že nealkoholické pivo se těší obrovské oblibě mezi řidiči. Je totiž skvělou možností, jak si vychutnat oblíbený nápoj a přitom neriskovat pokutu a mít jasnou mysl. Na trh nealkoholických piv relativně nedávno přišla nová značka Fríí. Pivo Fríí se vaří v pivovaru Starobrno a jde o značku spadající pod Heineken Česká republika. Na trh vstoupila v roce 2010 a za loňský rok se do povědomí motoristické veřejnosti zapsala díky mnoha akcím spojeným se světem motorsportu, motocyklových i automobilových závodů, ale i třeba partnerstvím v projektu Autoškola národa.

Nealkoholické pivo Fríí se připravuje klasickým dekokčním postupem vaření. Jemné a vyvážené chuti je dosaženo klasickou metodou řízeného hlavního kvašení a dokvašování, při kterém se používají kvasinky běžně využívané pro výrobu klasických piv. Pro Fríí je tak charakteristická vyšší plnost střední intenzity hořkosti bez výrazné mladinové příchutě, která bývá typická pro standardně vyráběná nealkoholická piva. Zajímavá je pak i opravdu pestrá škála obalů, ve kterých se dodává.

K nízkému obsahu alkoholu včasným odfiltrováním kvasinek

Ječný slad se našrotuje a smíchá s vodou, následuje dekokční rmutování zvláště upravené pro tento druh piva. Po skončení rmutování jsou z díla odstraněny zbytky nerozpustných částí sladových zrn (proces nazývaný scezování) a získaný čirý roztok se vaří v mladinové pánvi s chmelem. Výstupním produktem chmelovaru, a tedy celého varního postupu je mladina, která se zchladí na zákvasnou teplotu, přidají se kvasinky a začne kvašení.



Výroba nealkoholického piva není o nic menší věda než výroba toho alkoholického.

Po dosažení požadovaného obsahu alkoholu se mladé pivo přečerpá do ležáckého tanku, kde dojde k dalšímu prokvašení a částečnému nasycení oxidem uhličitým. Následuje filtrace, stabilizace a úprava na požadovaný maximální obsah alkoholu 0,5 % objemových. Pak je pivo pasterizováno a stočeno do obalů. Jedná se tedy o technologii zastaveného (řízeného) kvašení, kdy nízký obsah alkoholu je dosažen včasným odfiltrováním kvasinek.

Také motoristický sport je Fríí

Značka Fríí úzce spolupracovala s brněnským Masarykovým okruhem. Fríí tak po tři roky bylo partnerem Moto GP a oficiálním dodavatelem piva pro seriál mistrovství světa silničních motocyklů Cardion AB Grand Prix po celou dobu konání závodů. Úspěšný motocyklový závodník Karel Abraham se stal tváří kampaně. Dalším výsledkem práce s automotodromem byl tuningový den s auty pro celou rodinu.



Karel Abrahám se stal tváří kampaně podporující Velkou cenu České republiky MotoGP.

Značka nezapomíná ani na automobilové závody, proto bude letos pokračovat spolupráce s týmem Ascot a závodníkem Petrem Pelechem. A ve výčtu podporovaných akcí nesmí chybět populární Barum Rally, kde je po Fríí pojmenována i jedna rychlostní zkouška. Navíc účast na loňském ročníku odstartovala další aktivitu značky: zrodil se zde nápad vytvořit řadu sportovního značkového oblečení, které tam nosily hostesky. Líbilo se natolik, že ve spolupráci s výrobcem oblečení Salton vznikly sportovní oděvy pro různé druhy sportu. Zájemci si je mohou objednat v e-shopu na internetu.


Vydáno: 20. 08. 2012

Autor: Věra Petrů Vostrá (Motor-Presse Bohemia)

Zdroj: autopruvodce.cz